A un concurs atlètic hi acudeixen estudiants de tres instituts, IA, IB, IC. Don Martí, professor de l’IB i pare de na Maria, concursant del mateix institut, no ha pogut assistir-hi. Tracta d’informar-se parlant amb el seu fill Mateu que ha estat present a totes les proves.
-“Com ho ha fet na Maria?”, demana.
-“Molt bé. Ha guanyat la prova de tir olímpic”, respon el seu fill.
-“I la resta de participants?”
-“No he parat massa atenció”-contesta en Mateu.-“Aiximateix he vist que hi havia un participant per cada institut i prova i, maldament guanyàssim nosaltres el tir olímpic,l’Institut IA ha guanyat el concurs sumant 22 punts en total, mentre nosaltres i l’IC hem acabat amb 9 punts cada un”.
-”I com puntuaven les proves?”, segueix don Martí.
-“Tampoc no ho sé”-diu en Mateu, ja un poc empipat.-“Es donaven punts, sempre quantitats senceres; tants al primer, tants al segon, sempre menys que al primer, i encara menys al tercer, però aquest també en rebia. El mateix repartiment a totes les proves”.
-“I quantes proves hi ha hagut?”, seguia, implacable, el professor.
-“Tampoc no m’hi he fixat gaire. Record que hi havia salt d’alçada”
-“I qui l’ha guanyat, el salt d’alçada?”.
Aquesta pregunta tampoc no l’ha contestada en Mateu qui, aprofitant un moment de distracció del pare, ha aconseguit escapar del setge.
No feia falta. Don Martí ho havia deduït. I també sabia el nombre de proves i el resultat de cada una d’elles. Ho pots saber tu?
ajuda i solució |